Skip links

Disciplines

Schietvereniging Enschede en Lonneker

Bij deze discipline schiet je op een LP-kaart op 10 meter afstand, waarbij je in een vrije houding staat. Dit betekent dat je niet tegen de rand van de schietstand mag leunen ter ondersteuning. Er wordt geschoten met verschillende wapens, zoals veergespande zuigerwapens en gasgestuurde wapens op CO2 of koolzuurgas. Onze vereniging heeft zowel links- als rechtshandige luchtwapens, zodat iedereen de kans krijgt om deze discipline onder de knie te krijgen. De meeste schoten worden in staande houding uitgevoerd.

Hoewel luchtwapens vaak als minder serieus worden gezien, ligt juist hier de kunst van het sportschieten. Het beheersen van luchtschieten is de basis voor succes in deze sport, omdat het je technische vaardigheden en kennis versterkt. Steeds meer dames ontdekken deze mooie sport binnen onze vereniging. In veel gevallen overtreffen zij zelfs de heren tijdens persoonlijke duels, wat zorgt voor gezonde competitie en motivatie om de wapens ter hand te nemen. Deze dynamiek is een belangrijke bron van succes voor onze medaillekasten.

Let op: bij ons is het niet toegestaan om met airsoftwapens te schieten.

Op onze luchtbanen schiet je op 10 meter afstand op LG-schijven. Zowel beginnende als gevorderde schutters kunnen hier onder ideale omstandigheden hun techniek trainen en verbeteren. Door de rustige kleurstelling van de banen krijg je een ontspannen beeld, wat het makkelijker maakt om hoge scores te behalen. Je kunt schieten met je eigen wapen of met een wapen van de vereniging, die uiteraard aan alle eisen voldoet. De meeste disciplines worden met het luchtgeweer in staande houding geschoten.

Bij de discipline Lucht Geweer schiet je altijd in staande houding. Het beheersen van je lichaam is essentieel voor een goed schot. Een stevige stand van de voeten helpt om de schotpositie vast te houden. Ook het zogenaamde "narichten" speelt een belangrijke rol, wat het algehele schotbeeld ten goede komt.

Let op: bij ons is het niet toegestaan om met airsoftwapens te schieten.

De wedstrijd Klein Kaliber Pistool wordt geschoten op de internationale luchtpistoolschijf, waarbij de "10" een diameter heeft van slechts 11,5 mm en de "1" een diameter van 155,5 mm. Het wedstrijdprogramma bestaat uit 40 schoten, die binnen 1 uur en 15 minuten, inclusief proefschoten, moeten worden afgelegd.

De schijven worden meestal door de schutter zelf gewisseld. De schietafstand is 10 meter.

Deze discipline wordt geschoten met een pistool of revolver van het kaliber .22 (5,6 mm), met een trekkerdruk van minimaal 1000 gram.

De wapens mogen niet zwaarder zijn dan 1400 gram, inclusief accessoires, loopgewicht en een leeg magazijn, en moeten passen in een kistje van 300x150x50 mm.

Voordat de wedstrijd begint, krijgt de schutter de gelegenheid om de schietbaan te betreden, zijn of haar uitrusting uit te pakken en gereed te leggen. Nadat dit is gedaan (en op indicatie van de baancommandant), heeft de schutter 10 minuten om zich voor te bereiden op de wedstrijd.

Op onze zolder- en kleine kelderbaan kun je met geweer en karabijn schieten op een kaart op 12 meter. Meestal worden grendelgeweren gebruikt, maar ook semi-automatische wapens vallen onder deze discipline. Deze wapens hebben een magazijn waarin meerdere patronen passen, wat het voordeel heeft dat je na elk schot niet opnieuw een patroon hoeft in te voeren. Je kunt na elk schot direct opnieuw richten en afdrukken. De kaart voor geweer en karabijn bevat vijf zwarte rozen. Bij de karabijnkaart is de "10" wit, omdat een karabijn werkt volgens het keep-korrel principe, terwijl een geweer vaak een diopter en ringkorrel heeft.

Het kleinkalibergeweer is een enkelschotswapen, geschikt voor .22LR (5,6 mm) randvuurmunitie. De richtmiddelen bestaan uit een diopter en een ringkorrel met korreltunnel. Het gewicht van het geweer, inclusief richtmiddelen en handstop, mag niet meer dan 5,5 kg bedragen. De trekkerdruk is vrij, maar optische richtmiddelen, zoals richtkijkers, zijn niet toegestaan.

Er zijn verschillende kalibers in de groot kaliber pistool- of revolverdiscipline. Wapens met een kaliber zwaarder dan .22 long rifle worden doorgaans als groot kaliber of zwaar kaliber aangeduid. Het zijn meestal militaire wapens of varianten daarvan.

De discipline Meesterkaart Zwaar Kaliber bestaat uit 40 wedstrijdschoten op een afstand van 25 meter, verdeeld over acht series van vijf schoten. Elke serie heeft een tijdslimiet van vijf minuten. Dit is de meest gangbare discipline.

Het onderdeel Militair Pistool omvat 24 wedstrijdschoten, verdeeld over vier oefeningen van zes schoten. De eerste oefening bestaat uit zes schoten op 25 meter in drie minuten, in staande houding. De tweede oefening is een snelvuurserie van zes schoten op 20 meter in 15 seconden, ook in staande houding. De derde oefening bestaat uit het verdelen van zes schoten over twee schijven op 20 meter in 12 seconden, in knielende houding, met maximaal drie schoten per schijf. De vierde oefening is een vuurverdelen over drie schijven op 15 meter in 9 seconden, in staande houding, met maximaal twee schoten per schijf.

Onze verenigingslocatie heeft geen schietbanen voor groot kaliber geweer. Daarom huurt SV E&L banen bij SDVV in Almelo. Leden van SV E&L kunnen hier gebruik van maken.

In Almelo zijn er banen van 10, 25 en 100 meter beschikbaar, maar houd er rekening mee dat deze banen geen transporteurs hebben.

Voor meer informatie over schieten bij SDVV, klik je hier.

Een steeds groter aantal leden van E&L is fanatiek bezig met action shooting, vooral de 'steel plates' variant. Bij dit type wedstrijden is het doel om zo snel mogelijk een aantal stalen doelen (plates) om te schieten. Landelijk worden er elk jaar zo'n 20 wedstrijden georganiseerd onder toezicht van de ASN (Action Shooting Nederland). Deze organisatie coördineert de landelijke wedstrijden, houdt de competitie-uitslagen bij en verzorgt de prijsuitreikingen.

We gebruiken cookies om onze schoten nauwkeurig te maken en je ervaring te verbeteren. Geen zorgen, we verkopen je data niet! 🎯