Slide background

Schietopleiding E&L

Door de jaren heen heeft SV E&L een degelijke opleiding ontwikkeld, waardoor je als nieuw lid kennis maakt met schietsport. Na het volgen van de gehele opleiding kun je op een veilige en verantwoorde manier jezelf specialiseren in 1 of meerdere, van de vele disciplines die de schietsport kent. Elk nieuw lid van SV E&L is verplicht deze schietopleiding te door lopen en elk onderdeel moet met succes worden afgerond.

Het begint allemaal met een eerste kennismaking op de vereniging. Als introducé ben je op een introductieavond welkom voor een kennismaking en rondleiding (inclusief schieten met een luchtwapen). Let op!  Hiervoor dien je je eerst aan te melden en een bevestiging te krijgen. Klik hier voor meer info. De opleiding vind plaats elke woensdagavond (dit met uitzondering van de kerst/ zomervakantie).

Het is wettelijk verplicht om je te legitimeren. Denk aan een geldig ID bewijs. De minimum leeftijd is 16 jaar.

Als nieuw lid moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overhandigen. Zodra je officieel aangemeld bent, ontvang je van ons een ondertekend formulier om de benodigde VOG aan te vragen. Deze kan je dus niet alvast zelf aanvragen. 

Na de eerste kennismaking kun je maximaal 2 woensdagavonden vanaf 20:45 uur onder begeleiding schieten op een luchtbaan. Heb je besloten om lid te worden, je contributie betaald en al het papierwerk is geregeld, dan wordt je aangemeld bij de schietopleiding. In de schietopleiding wordt je begeleid door KNSA gecertificeerde instructeurs.

In de eerste 16 weken van de opleiding (luchtgeweer en luchtpistool), leer je veilig en verantwoord om te gaan met een luchtwapen. Na het succesvol afronden van de proeve van bekwaamheid, krijg je een licentie voor de behaalde discipline en mag je daarmee vrij gaan trainen op de verenigingsavonden.

Als je voor beide disciplines geslaagd bent, wordt je toegelaten tot de klein kaliber opleiding. Voorwaarde voor deelname aan het klein kaliber traject is wel dat je 16 jaar of ouder bent en in het bezit van een KNSA licentie. De klein kaliber opleiding begint met een verplichte veiligheids- en wapen instructie. De klein kaliber opleiding duurt totaal 16 weken (6 weken klein kaliber pistool en 10 weken klein kaliber geweer). Het kan voorkomen dat er niet direct plaats is in de klein kaliber opleiding, waardoor je iets langer kunt doortrainen op de reguliere verenigingsavonden.

Na het succesvol afronden van de proeve van bekwaamheid, krijg je ook een licentie voor de behaalde klein kaliber discipline. Indien je 18 jaar of ouder bent, mag je hiermee vrij gaan trainen op de verenigingsavonden. Ben je nog tussen de 16 en 18 jaar, dan mag je alleen trainen onder begeleiding van een ervaren schutter.

Het laatste traject van de schietopleiding begint met een verplichte veiligheids-les en wapen instructie. De opleiding groot kaliber pistool duurt 6 weken en wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid. De opleiding groot kaliber bedraagt 2 lessen (theorie en praktijk).

Ook hiervoor krijg je na succesvol afronden een akkoord waarna je tijdens de verenigingsavonden op eigen gelegenheid kunt trainen.