Als cursist ben je zelf verantwoordelijk voor het volgen en succesvol voltooien van alle cursussen. Daarbij dien je je aan een aantal regels te houden. Het oordeel van de instructeurs op de baan is echter uiteindelijk altijd leidend. Zij kunnen in uitzonderingsgevallen ook tegen onderstaande regels ingaan. Dit zal echter altijd volledig door de instructeurs worden onderbouwd naar de cursist toe.
- Ben je verhinderd? Dan meld je je tijdig af via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Indien je niet in de gelegenheid bent om te mailen kun je je in eerste instantie telefonisch via de vereniging afmelden (dit kan alleen tussen 18.30 en 19.30) en dien je daarna per mail alsnog een afmelding door te geven. Bij te laat of verkeerd afmelden wordt dit als “niet gemeld afwezig” geregistreerd. - Alle informatie rondom de schietopleiding, zoals lesroosters en inschrijflijsten, hangen op het prikbord onderaan de trap. Zorg dat je regelmatig op dit bord kijkt of er voor jou relevante informatie op staat.
- Wij schrijven je in overleg in voor de luchtdisciplines, het inschrijven voor de vervolgcursussen is je eigen verantwoordelijkheid. Dit kan via de inschrijflijsten. Deze worden enkele weken voor de start van een nieuwe cursus opgehangen.
- Bij de luchtdisciplines ben je zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van munitie en kaarten. Deze kunnen bij de wapenuitgiftebalie gekocht worden. Bij de vuurdisciplines zorgen de instructeurs voor kaarten en munitie. Deze reken je aan het einde van elke les gepast en contant af. De laatste les van de beide luchtdisciplines en de klein kaliber disciplines is een carrousel, waarvoor andere tarieven gelden. Bij de GKG-les reken je de munitie die je verbruikt hebt af bij de instructeurs die de munitie hebben uitgegeven.
- De lessen beginnen elke woensdagavond om 19.30. Dit betekent dat je met wapen en andere toebehoren op de baan waar je les hebt aanwezig bent op dit tijdstip. Als je te laat bent mag je niet meer deelnemen aan de les, tenzij dit vooraf gemeld en/of overlegd is met de instructeur en de instructeur hier ook mee instemt.
- Per cursus mag je 1 les missen, mits dat tijdig gemeld is. Mis je er meer? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een inhaal les. Dit kan elke woensdagavond op de vereniging in overleg met een willekeurige instructeur afgesproken worden (m.u.v. Gerard). Inhaallessen kunnen nooit per mail of telefoon geregeld worden! Bij meer dan 1 gemiste les moet de cursus opnieuw gedaan worden.
- De instructeurs behouden zich het recht voor een cursist die zij, naar huns inziens, onveilig of onwenselijk zien handelen of gedragen, van de baan te verwijderen. Hierbij wordt in onderling overleg besloten wat de vervolgstappen zullen zijn.
- Indien een cursist in het bezit is van eigen wapens mag hij deze, na toestemming van de instructeurs, gebruiken tijdens de lessen. De instructeurs kunnen op ieder moment op deze beslissing terugkomen. De eerste les van elke cursus wordt altijd met een verenigingswapen geschoten.
- Aan het eind van elke cursus volgt een ‘meesterkaart’, waarbij een vooraf bepaald aantal schoten geteld worden en de cursist een minimum score moet halen. Daarnaast vindt er een eindevaluatie plaats en deze moet positief zijn voor de cursist. Pas dan is de cursus met goed gevolg afgerond en krijgt de cursist het vinkje voor die discipline. Cursisten die onder de minimum score schieten, worden door de instructeurs apart beoordeeld en kunnen in uitzonderlijke gevallen alsnog een vinkje krijgen (bijv. op basis van eerdere scores). Bij een ernstige onveilige handeling tijdens een cursus zal een cursist voor die cursus geen vinkje ontvangen en de cursus opnieuw moeten doorlopen. De instructeur zal de cursist hier z.s.m. van op de hoogte stellen. Pas bij de eindevaluatie na de carrousel les, wordt het vinkje toegekend. Bij het missen van deze eindevaluatie is de cursist zelf verantwoordelijk voor regelen van een nieuw eindevaluatiemoment met zijn/haar instructeur. Zonder deze evaluatie, geen vinkje!
- Cursisten dienen de disciplines met goed gevolg af te ronden (behalen van het “vinkje”) voordat ze kunnen doorstromen naar de volgende discipline. Dit betekent in de praktijk dat eerst beide luchtdisciplines succesvol afgerond moeten zijn voordat iemand de veiligheidsles en klein kaliber cursus mag starten. Vervolgens moet je de lessen van zowel KKP als KKG succesvol afgerond hebben om te starten met de groot kaliber cursussen.
- Het vinkje is zichtbaar bij de wapenuitgiftebalie en bij de baancommandant op de baan. Leden zonder vinkje voor een bepaalde discipline mogen die discipline nooit zelfstandig schieten, enkel onder begeleiding van een instructeur.
- Om deel te nemen aan de GKG cursus dient de KNSA aanmelddatum van de cursist minimaal 1 kalenderjaar voor de datum van de theorieles te liggen (Bijvoorbeeld: als de datum van de theorieles op 25-10-2022 is, dan moet de datum op je pasje 25-10-2021 of hiervoor zijn). Deze datum is te vinden op je eigen KNSA pasje. De pasjes zijn in de eerste maanden van het jaar te vinden in een houten bak op de wapenuitgiftebalie.
- Een veiligheidsbril is verplicht bij de disciplines KKP en GKP. We raden het gebruik van een veiligheidsbril echter ook aan bij de disciplines KKG en GKG. Gehoorbescherming is verplicht bij alle vuurdisciplines. Voor de persoonlijke beschermingsmiddelen dien je zelf te zorgen. Zonder verplichte bescherming mag je niet deelnemen aan de les.
- Alle leden van E&L krijgen een KNSA-verenigingspasje uitgereikt. Hiermee kan de toegangsdeur beneden geopend worden en dit is tevens ons schietbeurtenregister. Alle leden dienen altijd beneden bij de deur het pasje “in te checken”. Ook als je met iemand anders mee naar binnen loopt. Zonder deze handeling sta je niet geregistreerd als aanwezig en kun je ook geen schietbeurt laten registreren (tijdens de les). Omdat het aanvragen en leveren van het pasje enige tijd kan duren krijg je bij aanmelding een barcodesticker uitgereikt dat tijdelijk als pasje gebruikt dient te worden.